Acasă / SOCIAL / Mai cu vorba, mai cu amenda…

Mai cu vorba, mai cu amenda…

Zona montană a Argeşului este luată cu asalt în special în weekend pe timpul verii. Turişti din ţară şi din străinătate vin să viziteze zone cu peisaje spectaculoase sau obiective antropice interesante, dar nu de puţine ori lasă în urma lor mormane de gunoaie. Barajul Vidraru, de exemplu, este plin de PET-uri şi alte deşeuri, iar în unele păduri s-au constituit adevărate gropi de gunoi, evident neautorizate. Conform unei monitorizări în patru zone de interes turistic deosebit din judeţul nostru, în opt weekend-uri la rând au fost înregistraţi aproape 11.500 de turişti (cu peste 3.000 de maşini), fiind colectate 70 tone de deşeuri!
Conform legii, autorităţile trebuie să amenajeze zone speciale de picnic, cu apă curentă, locuri pentru grătare, toalete… În Argeş nu sunt decât două astfel de zone, pe Transfăgărăşan, iar primarii din alte localităţi au ignorat apelurile repetate ale autorităţilor judeţene de a crea noi spaţii de acest gen. Aşa se face că turiştii (care ar trebui, totuşi, să strângă gunoiul şi să îl ducă la cel mai apropiat container) lasă un adevărat dezastru în urma lor. “O să punem noi la dispoziţie saci pentru o perioadă de doi-trei ani. Nu putem însă monta containere în anumite zone din mai multe motive: fie sunt greu accesibile, fie sunt îndepărtate şi ar fi nevoie de cheltuieli mari pentru ca un operator să trimită acolo o maşină, fie atragem urşii. Turiştii trebuie să aibă o conduită adecvată în raport cu mediul, iar în anumite zone ar trebui instituite anumite taxe”, a declarat ieri Gabriel Moiceanu, director al ADI Servsal, prezent la o dezbatere privind problemele de mediu în zonele de picnic organizată la Consiliul Judeţean împreună cu Jandarmeria şi organizaţia neguvernamentală GEEA.
Conform unui raport al Jandarmeriei, până acum au fost aplicate 55 de amenzi pentru amplasarea de grătare în zone neamenajate special, dar şi pentru foc în pădure sau lăsarea de gunoaie pe locul de picnic. Valoarea totală a amenzilor este de 33.000 lei. La aceste sancţiuni se adaugă şi 26 de avertismente scrise plus alte sute verbale… Jandarmeria, ADI Servsal şi ONG-urile vor să deruleze în perioada care urmează campanii de informare şi conştientizare atât “la locul faptei”, respectiv în zonele preferate de turişti, cât şi în unităţile de învăţământ.

Sursa text:argesul.ro
Foto-Mihai Neacsu

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Fernando Mihalache

Program argentinian și spaniol, la Filarmonica Pitești

Filarmonica Pitești organizează joi, 22 februarie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional, concertul simfonic ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar