Acasă / SOCIAL / Reguli şi măsuri de prevenire la Sărbătoarea „Focul lui Sumedru”

Reguli şi măsuri de prevenire la Sărbătoarea „Focul lui Sumedru”

Conform tradiţiei, în noaptea de 25 spre 26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în judeţul nostru, un ceremonial nocturn, ce anunţă trecerea de la toamnă la iarnă, cunoscut sub denumirea de „Focul lui Sumedru”.
Focul se face pe dealuri, în general în partea cea mai înaltă a zonei şi poate fi văzut de la mari distanţe, oferind un spectacol unic.
Întrucât ceremonialul presupune utilizarea focului deschis, în scop de purificare, pentru evitarea unor evenimente neplăcute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş recomandă Administraţiilor Publice Locale şi cetăţenilor respectarea următoarelor prevederi:
Se va institui obligativitatea solicitării de către cetăţeni, de la primărie, a permisului de lucru cu foc, premergător desfăşurării sărbătorilor care implică utilizarea focului deschis în afara clădirilor, precum şi pentru arderea de mirişti, vegetaţie şi resturi vegetale, conform art. 8 din Ordinul comun al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 605/579 din 2008.
Se va impune cetăţenilor respectarea prevederilor Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea resturilor combustibile (lemn, anvelope auto, alte materiale)
Efectuarea de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă a controalelor preventive la locurile stabilite pentru Sărbătoarea „Focul lui Sumedru”, urmărindu-se: respectarea distanţelor de siguranţă faţă de clădiri, păduri, gospodării cetăţeneşti, potrivit prevederilor Ordinului Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 160 din 2007 şi Legea 307 din 2006 (utilizarea focului nu se va admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei şi 50 m faţă de păduri, fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare);
Pe timpul controalelor preventive se va asigura informarea cetăţenilor prin distribuirea de materiale informative cu modul de comportare în caz de incendiu;
Sancţionarea de către primari a neregulilor constatate pe timpul controalelor efectuate, în condiţiile legii, înainte şi pe timpul desfăşurării „Focului lui Sumedru” (conform HGR 537 din 2007);
Pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor la sărbătoarea Focului lui Sumedru, ISU Arges, prin Inspecţia de Prevenire, va sancţiona contravenţional cu amendă de până la 2500 de lei.
Pentru desfăşurarea în condiţii optimea acestei sărbători, instituţia noastră asigură permanent intervenţia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi protecţia cetăţenilor.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

transport-de-material-lemnos-confiscat-11

Nu avea calitatea de transportator autorizat pentru această activitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Hârtiești au finalizat verificările privind activitățile de transport ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar