Centrul de Cultură „Brătianu” a organizat miercuri, 20 august 2014, la orele 900, la sediul său din Aleea Staţiunii, Nr. 37, Simpozionul cu tema „150 de ani de la naşterea lui Ion I.C. Brătianu”, manifestare prilejuită de împlinirea în acest an a 150 de ani de la naşterea marelui om politic.
Evenimentul a făcut parte din seria manifestărilor dedicate Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului, ediţia a VIII- a, ce se desfăşoară în perioada 10- 30 august 2014.
Solemnitatea momentului a fost dată de intonarea imnului de stat al României de către Corul Veteranilor, cor ce este coordonat de domnul Vasile Mandu.
Despre viaţa si personalitatea lui Ionel Brătianu au vorbit:
dr. Călin Gerard, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Documente brătiene din arhiva Muzeului Goleşti
Aurică Smaranda, Bucureşti, Florica, parafrază la două conferinţe radiodifuzate de poetul Ion Pillat
prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, Iaşi, Ionel I.C. Brătianu şi emanciparea politică în România modernă
prof. dr. Stan Apostol, Bucureşti, Ionel Brătianu în timpul primului război mondial
prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, Iaşi, Ion I.C. Brătianu şi echipa sa guvernamentală
prof. dr. Ioan Todea, Bucureşti, Cuvânt înainte la cartea „Ion I.C. Brătianu, întregitor şi făuritor al României moderne (1864- 1927)”
ing. Radu Bellu Gheorghe, Sucursala Regională de Căi Ferate Braşov, Divizia Patrimoniu, Contribuţia lui Ion I.C. Brătianu la construcţia de căi ferate din România
prof. dr. Aurel Pentelescu, Bucureşti, Gheorghe I. Brătianu, fiul prim-ministrului Ion I.C. Brătianu, voluntar în primul război mondial
prof. Răţoi Florin Gabriel, Şcoala Dumitru Udrescu, Săpata, Argeş, Ion I.C. Brătianu la Conferinţa de Pace de la Paris (ian.- iulie 1919)
Petre Rusu, Iaşi, Ionel Brătianu prim ministru în slujba neamului românesc- Opinia ieşeană, 1916-1918
prof. de istorie gradul I, Rizoaica Mihaela, prof. de geografie gradul I, Rizoaica Iulian, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Mioveni, Ion I.C. Brătianu, o dispariţie neaşteptată
Pe lângă ceilalţi invitaţi, au mai fost prezenţi doamna Adriana Băldean, născută Pleşoianu, străbunicul său fiind văr primar cu Pia Pleşoianu, soţia lui Ion C. Brătianu, dar şi domnul Vasile Călimăneanu, care de altfel a şi copilărit în casa de la Florica şi a cunoscut o parte din membrii familiei Brătianu.
Invitaţii s-au bucurat de programul muzical al Cvartetului Argesis, compus din:
Mădălin Sandu – Concert-maestru şi membru fondator al Filarmonicii Piteşti, al Cvartetului Argesis şi Cameratei Argesis
Aura Lungu – colaborator permanent al Filarmonicii Piteşti
Adrian Dionisie – Artist instrumentist al Filarmonicii Piteşti
Isabela Oprea – Artist instrumentist al Filarmonicii Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea
Gina Sandu – Profesor Doctor al Liceului de Arte „Dinu Lipatti” Piteşti.
Au participat la simpozion şi veterani ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala Argeş, ai Filialei Judeţene Argeş “Cultul Eroilor”, ai Asociaţiei Culturale „Mihai Viteazul“, Asociaţiei Judeţene Argeş a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Basarab I“.
A doua zi, pe 21 august 2014, participanţii la simpozion au făcut o excursie la Curtea Domnească de la Curtea de Argeş, acolo unde sunt înmormântaţi bunicii lui Ion I.C. Brătianu.
Simona Şerban,
director Centrul de Cultură „Brătianu“