Acasă / SOCIAL / Statuia și bustul lui Ion Mihalache – Topoloveni

Statuia și bustul lui Ion Mihalache – Topoloveni

Ion Mihalache s-a născut în comuna Topoloveni, satul Goleștii-Badii, în anul 1882 din părinți foarte modești, care cu mari sacrificii, și-au trimis cei doi fii, Ion și Dumitru, la învățătură. Face școala primară în satul său natal cu vrednicul și apreciatul învățător Nicolae Cristescu.
În anul 1894 a fost admis să urmeze cursurile Școlii Normale Carol I din Câmpulung-Muscel. A absolvit cursurile acestei școli în 1900 ca șef de promoție pe țară, ajungând învățător, funcție pe care a exercitat-o din anul 1901 până în 1916.
Ion Mihalache se ocupă de educarea maselor, nu doar a elevilor, de ridicarea culturală a întregii comune Topoloveni. În 1910 obține postul de institutor, în urma unui examen dificil susținut la București, cu media 9.45, locul II pe țară. Este un militant neobosit pentru drepturile dascălilor, dar și pentru misiunea civilizatoare a acestora, după modelul impus de Spiru Haret, unul dintre mentorii lui Ion Mihalache.
Ca urmare a acestei activități, este ales în 1916 Președintele Comitetului Central al Consiliului General al Asociației Învățătorilor, fapt ce-i aduce o mare popularitate în rândul opiniei publice.
Ion Mihalache s-a distins în Primul Război Mondial în luptele pentru apărarea patriei în regimentele muscelene, la trecătorile de pe Valea Dâmboviței, pe fronturile de la Oituz și Mărășești. A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul cum și-a condus compania din Regimentul 62/70 Infanterie în Bătălia din zona Bran-Câmpulung.
Aureolat de faptele de eroism și de prestigiul opținut la catedră, înființează la 5 decembrie 1918 Partidul Țărănesc.
În 1919, devine deputat în Parlamentul României și imediat este ales vicepreședinte al Camerei. Din primul mandat rămâne legea care-i poartă numele privind înființarea învățământului agricol.
Mihalache consideră satul și țăranul “motorul economiei”, mai ales după marea criză in 1929-1933, când industria și sistemul bancar românești se arată atât de fragilă. Pentru aceasta, țăranul trebuia să fie educat, să aibă acces la sănătate, la creditare, la informație, la asociere, la piețe de desfacere. Ca urmare, a creat la Topoloveni un adevărat laborator al doctrinei sale, înființând un han cu restaurant și hotel, hale de carne și pește, prăvălii, librărie, fierărie și alte magazine specializate și civilizate.
De asemenea, a construit un muzeu cu caracter local pentru educarea tinerilor și nu numai.
Cea mai importantă realizare cultural-edilitară rămâne însă ”Școala gospodărească de fete”, în care tinerele de pe Valea Cârcinovului învățau să devină gospodine adevărate, să-și administreze căminul, să-și educe copiii, să fie mame și soții. Școala a fost dată în folosință în 1938, iar astăzi clădirea găzduiește ”Liceul Teoretic ”Ion Mihalache”.
La inițiativa autorităților locale, în fața licelului care îi poartă numele a fost ridicat un ansamblu monumental dedicat lui Ion Mihalache: statuia din bronz localizată în imediata apropiere a liceului, inaugurată în anul 2000, și bustul aflat în faţa aceluiaşi liceu, dezvelit în anul 1990, având inscripţionat: “Ion Mihalache. 1882- 1963”.
Dragostea sa față de plaiurile natale și condiția de țăran s-au reflectat în toată existența sa.
”Nădejdea în viitor nu poate fi decât acolo une ne-a fost salvarea în trecut: «satul românesc», viața țării, care a păstrat și casa și sufletul țării”. – Ion Mihalache.

 

Despre Administrator

Citeşte şi ...

locurile alocate M.A.I.

Au început înscrierile în unitățile de învățământ postliceal ale Poliției Române!

Sesiune de recrutări deschisă pentru școlile de poliție, poliție de frontieră, dar și pentru instituții ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar