Acasă / SOCIAL / Casa Memorială “Dinu Lipatti”

Casa Memorială “Dinu Lipatti”

Casa Memorială “Dinu Lipatti” de la Ciolcești, din comuna argeșeană Leordeni, este o vilă superbă ridicată în stil neoromânesc de tatăl lui Dinu Lipatti, violonistul Constantin Lipatti, între anii 1938-1942.
 Conacul de la Ciolceşti a devenit casă memorială pe 17 decembrie 1985, după doi ani de renovări. Edificiul este înscris în Lista Monumentelor Istorice.
Expoziția amenajată la parter vă poartă prin universul unui artist de geniu. Aici găsiți o colecție impresionantă de fotografii și corespondențe care ilustrează viața și activitatea marelui pianist și compozitor român, precum și numeroase obiecte ce au aparținut lui Dinu Lipatti (pianul Bechstein, diplome, partituri) și fratelui său, diplomatul și omul de cultură Valentin Lipatti, familiei, cunoștințelor din țară și străinătate, fotografii de familie (Dinu Lipatti la diferite vârste, alături de profesorii săi – George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora).
Multe dintre fotografii sunt executate de Dinu Lipatti, deoarece acesta era un pasionat și talentat fotograf.
Pianist, compozitor, critic muzical și pedagog, Dinu Lipatti, prin personalitatea sa artistică excepţională, poate fi plasat la loc de cinste în cultura românească, în galeria care îi cuprinde pe Enescu, Brâncuși, Eliade, iar în lume, chiar şi în afara Europei, într-un spaţiu întins care nu a avut onoarea să-i asculte magia pe viu, este considerat unul dintre cei mai mari interpreți ai primei jumătăți a secolului XX. Crescut într-o familie cu tradiţie muzicală – tatăl său era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo Sarasate, mama, Anna Lipatti, o excelentă pianiată, iar naş la botez i-a fost George Enescu – i s-au recunoscut şi cultivat din fragedă copilărie înclinaţiile muzicale. A fost acceptat ca elev de exigenta profesoară de pian Florica Musicescu.
În 1936 îşi începe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania şi Italia. În 1943 pleacă în Scandinavia împreună cu viitoarea sa soţie, Madeleine Cantacuzino, de asemenea o fostă elevă a Floricai Musicescu, şi decide să se stabilească cu Madeleine în Elveţia, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva.
 În timp ce se pregătea pentru un turneu de concerte în America descoperă că suferă de leucemie. La 16 septembrie 1950 are loc ultimul său concert public la Besançon (Franţa).
La 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti se stinge din viaţă ( 33 de ani) cu partitura Quartetului în Fa minor de Ludwig van Beethoven în mână. Ultimele sale cuvinte au fost: “ Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”.
În prezent, Casa Memorială „Dinu Lipatti” se află în administrarea Muzeului Județean Argeș. – site oficial: https://www.muzeul-judetean-arges.ro/
Adresa: Casa Memorială „Dinu Lipatti” se află în comuna Leordeni, sat Ciolcești (DC72), județul Argeș.
Program de vizitare: luni-duminică: 9.00-17.00
 Preţuri bilete:
* Adulți – 6 lei
* Elevi/studenţi/pensionari/militari – 2 lei

Despre Administrator

Citeşte şi ...

locurile alocate M.A.I.

Au început înscrierile în unitățile de învățământ postliceal ale Poliției Române!

Sesiune de recrutări deschisă pentru școlile de poliție, poliție de frontieră, dar și pentru instituții ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar