Acasă / EVENIMENT / Ziua eliminării violenţei împotriva femeilor

Ziua eliminării violenţei împotriva femeilor

Ziua de 25 noiembrie a fost desemnată de Adunarea Națiunilor Unite drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.
Pentru a marca semnificația zilei de 25 noiembrie, polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Argeș, au desfășurat, în această dimineaţă, o activitate de informare și de prevenire a violenței împotriva femeii la Școala Postliceală „Carol Davila” din Pitești.
Astfel, viitorii asistenți medicali au fost informați cu privire la protecția legislativă a victimelor violenței domestice, modalitățile prin care pot depista dacă un pacient este victimă a violenței domestice, exercitată atât fizic (prin constaterea leziunilor fizice existente pe corpul acesteia), cât și psihic sau emotional (printr-o atentă analiză a comportamentului victimei), precum și obligațiile legale și morale pe care un asistent medical le are cu privire la această infracțiune.

Ziua eliminării violenţei
De asemenea, împreună cu reprezentantul ANTIP Argeș, au fost purtate discuții cu privire la faptul că persoanele ce provin din medii defavorizate sau cele care nu beneficiază de sprijinul familiei, cu precădere femei, pot deveni victime ale traficului de persoane. Astfel, au fost evidențiate, din perspectiva de viitori asistenți medicali, indiciile ce pot semnala o posibilă traficare a pacientului, precum și care sunt mijloace morale și legale la care pot apela pentru scoaterea victimei din situația de pericol. Totodată, în dialogul cu elevii, polițiștii argeșeni au abordat și subiectul discriminării informând că orice persoană ce se consideră discriminată, poate formula o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, instituție abilitată să sancționeze contravențional faptele de discriminare.
Legea instituie mijloace pentru protecția victimelor violenței domestice, unul dintre acestea fiind ordinul de protecție provizoriu. Acesta se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică. Pentru a asigura eficiența aplicării acestuia, legea prevede și sancțiuni, nerespectarea prevederilor ordinului de protecție provizoriu fiind prevăzută ca infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la şase luni la cinci ani.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Incendiu apartament

Incendiu puternic într-un apartament din Pitești

Pe parcursul nopții, pompierii argrșeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar